Skip to main content
Her starter forventningens glæde

Formel 1 i Belgien

Spa Francorchamps banen er beliggende i Ardennerne lidt syd for Liége. Banen er kendt for det bakkede terræn, hvilket tilføjer løbet noget helt specielt. Kevin Magnussen har gode erfaringer på Spa Francorchamps, og i 2013 vandt han det første løb i Formel Renault.

Distance 301,048 km

Spa-Francorchamps er traditionelt “hjemmebane” for danske Formel 1-fans! Banen ligger i Ardenner-bjergene cirka 50 kilometer fra Liege og 120 kilometer fra Bruxelles. Der er ingen offentlige transportmidler, der servicerer banen, og det bedste alternativ er egen bil - eller Ørslevs busser. Spa-Francorchamps byder på stort set alle typer sving og er den mest spektakulære bane i F1-kalenderen. Der er flere gode overhalingsmuligheder, og Eau Rouge-svinget er stadig en oplevelse, ingen seriøs F1-fan må snyde sig selv for. Eneste minus ved Spa: Det omskiftlige vejr - der dog ofte også bidrager til dramatikken.

Den belgiske Spa-Francorchamps bane har været vært for et Formel 1 Grand Prix så langt tilbage som 1924 og er stadig en af de mest populære blandt både kørere og fans. Løbet blev i de tidlige år kørt på smalle offentlige veje og var oprindeligt 14,9 kilometer lang og notorisk farlig. Omgangslængden er blevet reduceret en anelse i løbet af årene - nogle hjørner er blevet skåret af og kurver forkortet. I 1970, da den gamle bane havde sit afsluttende Grand Prix, målte banen stadig lidt over 14 kilometer. Chris Amon satte den hurtigste omgangsrekord med en gennemsnitshastighed på knap 245 km/t.

Spa vendte ikke tilbage til F1 kalenderen før 1983 og i en drastisk revideret udgave, hvor banen nu var nede på knap syv kilometer. Til trods for dette er det lykkedes at bibeholde banens magi. Omkring to tredjedele af den nye bane anvender dele af den oprindelige og legendariske bane, og kun den nye Bus Stop chikane efterfulgt af strækningen ned til La Source har givet lidt kritik. Med mere end 30 år på bagen er Spa banen det ældste løb i F1 kalenderen. Blandingen af lange lige stræk, udfordrende hurtige sving og den maleriske natur omkring betyder, at de fleste kørere stadig rangerer den blandt deres favoritter. Vejret er altid en uforudsigelig faktor og kan have store udsving alene i de 2 timer, løbet varer. Ofte kan der være regnvejr på den ene side af banen og tørvejr på en anden side. Med de høje hastigheder og den pludselige ændring i vejgreb bevarer banen sit ry som særdeles krævende i det ustabile vejr.

Dagsprogram

• Dag 1: Rejsedag

Efter opsamling og en kort indkøbspause ved grænsen, kører vi mod Belgien og Spa Francorchamps (natkørsel).

• Dag 2: Formel 1 træning og tidtagning

Dag 2
    Efter ankomst til Spa er der morgenmad ved bussen. Der er gode muligheder for at komme rundt på banen for at se langsiden og de forskellige steder med nedbremsninger og sving. Programmet på banen er Formel 1 træning, træning i nogle af supportklasserne og tidtagning. Middag på hotellet.

• Dag 3: Formel 1 træning og kvalifikation

Efter en god nats søvn og tidlig morgenmad kører vi igen mod Spa Francorchamps banen, hvor der er Formel 1 træning og kvalifikation samt træning og løb i supportklasserne.

• Dag 4: Formel 1 Grand Prix

Med bagagen pakket i bussen, kører vi mod banen, hvor der køres løb i supportklasserne. Det Belgiske Formel 1 Grand Prix starter kl. 14.00, og når de 44 omgange er kørt og champagnepropperne er sprunget, mødes vi ved bussen.

• Dag 5: Hjemrejse

Natkørsel med passende pauser undervejs. Forventet hjemkomst tidlig mandag morgen

• Ørslev Rejser forbeholder sig ret til programændringer.
    Teknisk rejseangør: Panter Rejser